cukiernik

ZAWÓD – CUKIERNIK / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

Nauka zawodu trwa 3 lata

Czym zajmuje się cukiernik?

Absolwent tego kierunku posiada wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, obsługi niezbędnych maszyn i urządzeń, procesów produkcji, różnych metod wypiekania i przygotowywania ciast i deserów, ich ozdabiania i podstaw przedsiębiorczości.
Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych, powinni posiadać dużą wrażliwość estetyczną i smakową, dobry węch i wyczucie smaku, zręczność, szybkość działania, wykazywać zainteresowanie sztuką kulinarną.
 

W klasie realizowane są zajęcia ogólnokształcące (np. matematyka, język polski, geografia, historia, informatyka) oraz 
Przedmioty teoretyczne zawodowe: 
·         technika w produkcji cukierniczej,
·         działalność gospodarcza,
·         język obcy zawodowy,
·         technologie produkcji cukierniczej.

Kształcenie praktyczne: 
zajęcia praktyczne w zakładzie pracy. 
Zainteresowanym Szkoła wskazuje miejsce zajęć praktycznych.

Dodatkowe informacje:
        
Na kierunku realizowana jest specjalizacja Dekorator.
Dodatkowe UMIEJĘTNOŚCI, które tylko w ZSBiKZ nabędziesz w ramach SPECJALIZACJI: 
– planowanie i tworzenie projektów dekoracyjnych,
– dobieranie odpowiednich przybrań, 
– przygotowanie surowców do dekorowania (masy, polewy, galaretki, kuwertur itp.), 
– ozdabianie wyrobów cukierniczych z odpowiednio dobranych składników,
– wykonywanie dekoracje z czekolady, cukru smakowego, masy marcepanowej, innych mas, pasty gumowej, owoców itp.

Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych.
 w ramach programu Erasmus+.

Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:
– restauracje, kawiarnie, bary,
– restauracje hotelowe, cafeterie, sanatoria,
– firmy cukiernicze, firmy produkujące słodycze, itp.
 
Kwalifikacje w zawodzie — egzaminy zawodowe
·         Produkcja wyrobów cukierniczych.