ZAWÓD – CUKIERNIK / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Nauka zawodu trwa 3 lata
Czym zajmuje się cukiernik?
W klasie realizowane są zajęcia ogólnokształcące (np. matematyka, język polski, geografia, historia, informatyka) oraz
Przedmioty teoretyczne zawodowe:
· technika w produkcji cukierniczej,
· działalność gospodarcza,
· język obcy zawodowy,
· technologie produkcji cukierniczej.
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne w zakładzie pracy.
Zainteresowanym Szkoła wskazuje miejsce zajęć praktycznych.
Dodatkowe informacje:
Na kierunku realizowana jest specjalizacja Dekorator.
Dodatkowe UMIEJĘTNOŚCI, które tylko w ZSBiKZ nabędziesz w ramach SPECJALIZACJI:
– planowanie i tworzenie projektów dekoracyjnych,
– dobieranie odpowiednich przybrań,
– przygotowanie surowców do dekorowania (masy, polewy, galaretki, kuwertur itp.),
– ozdabianie wyrobów cukierniczych z odpowiednio dobranych składników,
– wykonywanie dekoracje z czekolady, cukru smakowego, masy marcepanowej, innych mas, pasty gumowej, owoców itp.
Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych.
w ramach programu Erasmus+.
Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:
– restauracje, kawiarnie, bary,
– restauracje hotelowe, cafeterie, sanatoria,
– firmy cukiernicze, firmy produkujące słodycze, itp.
Kwalifikacje w zawodzie — egzaminy zawodowe
· Produkcja wyrobów cukierniczych.