kucharz

ZAWÓD – KUCHARZ  / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

Nauka w zawodzie trwa 3 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe takie jak:
  – sporządzanie potraw i napojów.

            
Absolwenci kierunku – kucharz wykonują wszystkie czynności związane z przygotowywaniem potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Kandydat ubiegający się o przyjęcie do klasy pierwszej branzowej szkoły I stopnia powienien posiadać zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie.

W procesie nauczania, obok przedmiotów ogólnokształcących uczniowie poznają następujące przedmioty zawodowe:
  – podstawy działalności w gastronomii,
  – technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  – technika i bezpieczeństwo w gastronomii,
  – język obcy zawodowy,
oraz kształcenie praktyczne w zakładzie pracy lub w szkole przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
  – pracownia gastronomiczna.

Miejsce zajęć praktycznych zapewnia szkoła

Możliwości zatrudnienia:
  – restauracje, kawiarnie,
  – restauracje hotelowe,
  – cafeterie, cukiernie,
  – restauracje na statkach, promach,
  – firmy cateringowe,
  – punkty małej gastronomii,
  – stołówki szkolne, szpitalne, akademickie, sanatoryjne
  – firmy produkcji żywności
  – bary szybkiej obsługi,
  – w firmie prywatnej,
  – działalność na własny rachunek.

Główne zadania i czynności dla zawodu kucharz:
  -sporządza potrawy z różnych grup, ciasta, desery, z zastosowaniem odpowiednich technik i metod, zgodnie z określonymi recepturami,
  -sporządza podstawowe potrawy dietetyczne i wegetariańskie,
  -posługuje się narzędziami, urządzeniami i maszynami wykorzystywanymi do obróbki surowców, produktów spożywczych oraz przy przygotowywaniu dań,
  -wykonuje rozliczenia kosztów usług,
  -wykonuje inne zadania, związane z podanymi wyżej.