ZAWÓD – KUCHARZ / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Nauka w zawodzie trwa 3 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe takie jak:
– sporządzanie potraw i napojów.
Absolwenci kierunku – kucharz wykonują wszystkie czynności związane z przygotowywaniem potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Kandydat ubiegający się o przyjęcie do klasy pierwszej branzowej szkoły I stopnia powienien posiadać zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie.
W procesie nauczania, obok przedmiotów ogólnokształcących uczniowie poznają następujące przedmioty zawodowe:
– podstawy działalności w gastronomii,
– technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
– technika i bezpieczeństwo w gastronomii,
– język obcy zawodowy,
oraz kształcenie praktyczne w zakładzie pracy lub w szkole przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
– pracownia gastronomiczna.
Miejsce zajęć praktycznych zapewnia szkoła.
Możliwości zatrudnienia:
– restauracje, kawiarnie,
– restauracje hotelowe,
– cafeterie, cukiernie,
– restauracje na statkach, promach,
– firmy cateringowe,
– punkty małej gastronomii,
– stołówki szkolne, szpitalne, akademickie, sanatoryjne
– firmy produkcji żywności
– bary szybkiej obsługi,
– w firmie prywatnej,
– działalność na własny rachunek.
Główne zadania i czynności dla zawodu kucharz:
-sporządza potrawy z różnych grup, ciasta, desery, z zastosowaniem odpowiednich technik i metod, zgodnie z określonymi recepturami,
-sporządza podstawowe potrawy dietetyczne i wegetariańskie,
-posługuje się narzędziami, urządzeniami i maszynami wykorzystywanymi do obróbki surowców, produktów spożywczych oraz przy przygotowywaniu dań,
-wykonuje rozliczenia kosztów usług,
-wykonuje inne zadania, związane z podanymi wyżej.