ZAWÓD – PIEKARZ / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

Nauka zawodu trwa 3 lata

Czym zajmuje się piekarz?

Piekarz to osoba, która wytwarza różnego rodzaju pieczywo według ustalonych receptur. Posiada wiedzę i umiejętności, które pozwalają mu na wyprodukowanie chleba i innych wyrobów galanterii piekarskiej, takich jak: rogaliki, chałki czy słodkie bułki drożdżowe. 
Pierwszym etapem pracy piekarza jest właściwe przygotowanie surowców do produkcji, tj. mieszanek mąk i dodatków oraz wytworzenie ciasta na różne rodzaje pieczywa. Następnie jego dzielenie i kształtowanie. Dalej prowadzenie i nadzorowanie procesu rozrostu końcowego oraz wypiekanie ciasta w różnego typu piecach piekarskich. Zwykle do obowiązków piekarza należy również przygotowanie i przekazywanie gotowych wyrobów do wysyłki i sprzedaży
 

W klasie realizowane są zajęcia ogólnokształcące (np. matematyka, język polski, geografia, historia, informatyka) oraz 
Przedmioty teoretyczne zawodowe: 

– technika w produkcji piekarskiej,
– technologie produkcji piekarskiej,
– działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym,

– język obcy w produkcji piekarskiej.

Kształcenie praktyczne: 
zajęcia praktyczne w zakładzie pracy. 
Zainteresowanym Szkoła wskazuje miejsce zajęć praktycznych.

Dodatkowe informacje:
        
UMIEJĘTNOŚCI, które tylko w ZSBiKZ nabędziesz w ramach kierunku: 

– organizacja produkcji piekarskiej,
– wdrażanie nowinek z dziedziny technologii wypieku ciasta chlebowego,
– umiejętne i ekonomiczne wykorzystanie surowców i półproduktów,
– stosowanie najnowszych maszyn i urządzeń, itp.


Uczniowie mają możliwość udziału w praktykach zagranicznych.

Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:

– samodzielny pracownik w piekarni,  
– instruktor w zawodzie dla młodych piekarzy,
– organizator imprez branżowych, itp.

 
Kwalifikacje w zawodzie — egzaminy zawodowe
·         Produkcja wyrobów piekarniczych.