ZAWÓD – WĘDLINIARZ / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Nauka zawodu trwa 3 lata
Czym zajmuje się wędliniarz?
W klasie realizowane są zajęcia ogólnokształcące (np. matematyka, język polski, geografia, historia, informatyka) oraz
Przedmioty teoretyczne zawodowe:
· bhp w produkcji,
· działalność gospodarcza,
· język obcy zawodowy,
· technologie produkcji mięsnej.
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne w zakładzie pracy.
Zainteresowanym Szkoła wskazuje miejsce zajęć praktycznych.
Dodatkowe informacje:
UMIEJĘTNOŚCI, które tylko w ZSBiKZ nabędziesz w ramach kierunku:
– dokonywanie rozbioru tusz zwierząt rzeźnych, wykrawanie mięs,
– magazynowanie i przechowywanie mięs i jego przetworów, przygotowanie do dystrybucji,
– obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsnym, itp.
Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych.
w ramach programu Erasmus+.
Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:
– masarnie prywatne i państwowe,
– zakłady przetwórstwa mięsnego,
– sieci sklepów,
– zakłady ubojowe, rzeźnie, itp.
Kwalifikacje w zawodzie — egzaminy zawodowe
· Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.