ZAWÓD – WĘDLINIARZ / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

Nauka zawodu trwa 3 lata

Czym zajmuje się wędliniarz?

Absolwent tego kierunku posiada wiedzę z technologii produkcji kiełbas, wędlin i produktów blokowych z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Do głównych zadań wędliniarza należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa muszą zadbać o surowce najwyższej jakości, odpowiednio je przechowywać i przygotować do przetwarzania. Produkcja jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach, jak i nowoczesnych technologiach.
 

W klasie realizowane są zajęcia ogólnokształcące (np. matematyka, język polski, geografia, historia, informatyka) oraz 
Przedmioty teoretyczne zawodowe: 
·         bhp w produkcji,
·         działalność gospodarcza,
·         język obcy zawodowy,
·         technologie produkcji mięsnej.

Kształcenie praktyczne: 
zajęcia praktyczne w zakładzie pracy. 
Zainteresowanym Szkoła wskazuje miejsce zajęć praktycznych.

Dodatkowe informacje:
        
UMIEJĘTNOŚCI, które tylko w ZSBiKZ nabędziesz w ramach kierunku: 
– dokonywanie rozbioru tusz zwierząt rzeźnych, wykrawanie mięs,
– magazynowanie i przechowywanie mięs i jego przetworów, przygotowanie do dystrybucji,
– obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsnym, itp.

Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych.
 w ramach programu Erasmus+.

Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:
– masarnie prywatne i państwowe,
– zakłady przetwórstwa mięsnego,
– sieci sklepów,
– zakłady ubojowe, rzeźnie, itp.
 
Kwalifikacje w zawodzie — egzaminy zawodowe
·         Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.