ZAWÓD – PIEKARZ / BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Nauka zawodu trwa 3 lata
Czym zajmuje się piekarz?
Piekarz to osoba, która wytwarza różnego rodzaju pieczywo według ustalonych receptur. Posiada wiedzę i umiejętności, które pozwalają mu na wyprodukowanie chleba i innych wyrobów galanterii piekarskiej, takich jak: rogaliki, chałki czy słodkie bułki drożdżowe.
Pierwszym etapem pracy piekarza jest właściwe przygotowanie surowców do produkcji, tj. mieszanek mąk i dodatków oraz wytworzenie ciasta na różne rodzaje pieczywa. Następnie jego dzielenie i kształtowanie. Dalej prowadzenie i nadzorowanie procesu rozrostu końcowego oraz wypiekanie ciasta w różnego typu piecach piekarskich. Zwykle do obowiązków piekarza należy również przygotowanie i przekazywanie gotowych wyrobów do wysyłki i sprzedaży
W klasie realizowane są zajęcia ogólnokształcące (np. matematyka, język polski, geografia, historia, informatyka) oraz
Przedmioty teoretyczne zawodowe:
– technika w produkcji piekarskiej,
– technologie produkcji piekarskiej,
– działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym,
– język obcy w produkcji piekarskiej.
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne w zakładzie pracy.
Zainteresowanym Szkoła wskazuje miejsce zajęć praktycznych.
Dodatkowe informacje:
UMIEJĘTNOŚCI, które tylko w ZSBiKZ nabędziesz w ramach kierunku:
– organizacja produkcji piekarskiej,
– wdrażanie nowinek z dziedziny technologii wypieku ciasta chlebowego,
– umiejętne i ekonomiczne wykorzystanie surowców i półproduktów,
– stosowanie najnowszych maszyn i urządzeń, itp.
Uczniowie mają możliwość udziału w praktykach zagranicznych.
Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:
– samodzielny pracownik w piekarni,
– instruktor w zawodzie dla młodych piekarzy,
– organizator imprez branżowych, itp.
Kwalifikacje w zawodzie — egzaminy zawodowe
· Produkcja wyrobów piekarniczych.